• У школе вучань павінен АБАВЯЗКОВА атрымаць гарачае сняданак.
• Працяглае галаданне па 6-7 гадзін прыводзіць да хутчэйшай стомы і можа спрыяць развіццю захворванняў страўнікава-кішачнага гасцінца і інш.
• Прыйшоўшы, дадому са школы, дзіцяці неабходна атрымаць паўнацэнны абед з 3-х страў. Першая страва не з'яўляецца асноўнай часткай абеду, таму не варта даваць дзецям шмат вадкай стравы, школьнікам 7-11 гадоў дастаткова 300г супу. Асноўная частка абеду – другая страва павінна быць мясная, рыбная з крупяным ці агароднінным гарнірам. Трэцяя страва – салодкая (кампот, кісель і інш.)
• На падвячорак дзецям неабходны: кефір, малако, гарбата са здобнай булачкай, ватрушкай, пернікам. Добра дапоўніць падвячорак ягадамі, садавінай.
• Вячэраць дзецям трэба не пазней як за 1-1,5 гадзіны да сну. Вячэра не павінна быць вельмі багатым, бо сон з перапоўненым страўнікам звычайна бывае неспакойным. Вячэра павінна складацца іх дзвюх страў: першае – тварог, рыба, яйкі, гародніна, крупяныя і мучныя стравы, другое – малако, кефір, сыраватка, кісель і інш.
• Дзяцей трэба прывучаць ёсць не спяшаючыся, старанна перажоўваючы ежу, не адцягваючыся, бо чытанне, ажыўленыя размовы і г.д. падчас ежы затарможваюць вылучэнне стрававальных сокаў і пагаршаюць працэс стрававання.
Старайцеся выкарыстоўваць прадукты антыаксідантнага дзеяння:
Антыаксіданты – злучэння рознай хімічнай прыроды, здольныя тармазіць або ўстараняць свабоднарадыкальнае акісленне арганічных рэчываў. Антыаксідантнымі ўласцівасцямі валодаюць вітаміны А,С і Е. Крыніца іх паступлення ў арганізм – розныя расліны і прадукты жывёльнага паходжання:
— Вітамін С (70-100 мг/сут): шыпшыннік, чорная парэчка, салодкі перац, абляпіха, чарнаплодная рабіна, суніца, таматы, цытрусавыя, капуста, зялёная цыбуля.
— Вітамін Е (12-17 мг / сут): абляпіха, кукуруза, бабовыя, нерафінаваныя раслінныя алею (лепш аліўкавы), грэчка, семечкі сланечніка, насенне зёлкавых.
— Вітамін А (1-1,5 мг / сут): ялавічная печань, сметанковае масла, яечны жаўток; бэта-каратыны: морква, чырвоны салодкі перац, пятрушка, шчаўе, салера.
Асноўнымі крыніцамі паступлення мікраэлементаў у арганізм з'яўляюцца наступныя прадукты:
— Ёд (50-180 мкг/сут): марская капуста, морапрадукты, рыба, фасоля, грачаныя крупы, часнык, салата, буракі, агуркі, чарнаплодная рабіна. Паколькі ў расліннай прадукцыі, вырашчанай на нашых глебах, ёду няма, найболей даступным і эфектыўным спосабам папаўнення дэфіцыту ёду з'яўляецца штодзённае ўжыванне ёдаванай солі ў звычайнай колькасці (5-6 грамаў у суткі).
— Цынк (16 мг/сут): кукуруза, грэцкія арэхі, аўсяныя крупы, рыс, гарох, фасоля, насенне сланечніка і гарбузы, бульба, каляровая капуста, буракі, морква, шчаўе, жаўток яйка, печань, ялавічына, крэветкі, селядзец, судак.
— Медзь (2 мг/сут):раслінныя прадукты (бурак, бульба, яблыкі, гарох, фасолю, арэхі, соя, аўсянка, грэчка), сыр, печань, рыба, мяса.
— Селен (100 мкг / сут): часнык, збожжавыя (асабліва рыс, ячмень, авёс), рыба. Селен уваходзіць у склад фермента глутатыёнпераксідазы, якая ўдзельнічае ў абясшкоджванні свабодных радыкалаў.
— Кобальт (100 мкг/сут): шчаўе, грушы, кроп, буракі, зялёная цыбуля, чорная парэчка, рыба, морква, журавіны, рабіна, арэхі, гарох, фасоля, бабы. Кобальт неабходзен для сістэмы крыватвору, уваходзіць у склад вітаміна В1.
— Магній (280-300 мкг / сут) спрыяе абмену вугляводаў і бялкоў. Змяшчаецца ў зялёнай ліставай гародніне, марской капусце, суцэльным збожжы, бабовых, арэхах, семечках і рэдзьцы.
— Жалеза (100-150 мкг / сут) – кампанент гемаглабіну, павялічвае супраціўляльнасць арганізма. Змяшчаецца ў мясе, рыбе, яблыках, салаце, разынках, рабіне чарнаплоднай, суцэльным збожжы, арэхах і семечках.
Адмысловая ўвага неабходна надаць прызначэнню калія (гародніна, садавіна) як мікраэлементу, які выцясняе цэзій, і кальцыю (малако і малочныя прадукты, грачаныя крупы), які выцясняе з арганізма стронцый.