«Школьнае харчаванне –
гэта залог здароўя падрастаючага пакалення»
Гарачае харчаванне дзяцей падчас знаходжання ў школе з'яўляецца адной з важных умоў падтрымання іх здароўя і здольнасці да эфектыўнага навучання. Добрая арганізацыя школьнага харчавання вядзе да паляпшэння паказчыкаў узроўню здароўя насельніцтва, і ў першую чаргу дзяцей, улічваючы, што ў школе яны праводзяць большую частку свайго часу. Таму харчаванне з'яўляецца адным з важных фактараў, якія вызначаюць здароўе падрастаючага пакалення. Паўнавартаснае і збалансаванае харчаванне садзейнічае прафілактыцы захворванняў, павышэнню працаздольнасці і паспяховасці, фізічнаму і разумоваму развіццю дзяцей і падлеткаў, стварае ўмовы да іх адаптацыі да сучаснага жыцця. Рацыянальнае харчаванне навучэнцаў — адна з умоў стварэння здароўе — ашчаднага асяроддзя ва ўстанове, зніжэння адмоўных эфектаў і наступстваў функцыянавання сістэмы адукацыі. Недастатковае паступленне пажыўных рэчываў у дзіцячым узросце адмоўна адбіваецца на паказчыках фізічнага развіцця, захваральнасці, паспяховасці, садзейнічае праяўленню абменных парушэнняў і хранічнай паталогіі. У Кодэксе Рэспублікі Беларусь «Аб утварэнні» захаваны абавязак адукацыйнай установы арганізоўваць харчаванне навучэнцаў, выдзяляць памяшканне для харчавання дзяцей, прадугледжваць перапынак дастатковай працягласці. Школа ўяўляе сабой жыццёва важнае асяроддзе, выкарыстоўваючы якое можна ўплываць на працэс правільнага харчавання і фармаваць у школьнікаў дакладныя навыкі і стэрэатыпы ў дадзеным пытанні. У школе існуюць эфектыўныя магчымасці, для правядзення работы па ахове здароўя і здароваму харчаванню. Менавіта школьны ўзрост з'яўляецца тым перыядам, калі адбываецца асноўнае развіццё дзіцяці і фарміруецца лад жыцця, у тым ліку тып харчавання. Арганізаванае школьнае харчаванне рэгламентуецца санітарнымі правіламі і нормамі, і таму ў значнай ступені задавальняе прынцыпам рацыянальнага харчавання.
За фразай «школьнае харчаванне» стаіць здароўе нашых дзяцей. Па дадзеных валеолагаў, хваробы органаў стрававання ў дзяцей і падлеткаў займаюць 3-е месца. Таму важным фактарам захавання здароўя вучняў з'яўляецца арганізацыя правільнага харчавання не толькі дома, але і ў школе. Спецыялісты лічаць, што пагаршэнне здароўя дзяцей звязана з непаўнавартасным харчаваннем, гіпавітамінозамі, хімічнымі забруджваннямі навакольнага асяроддзя, адсутнасцю навыкаў і звычак здаровага ладу жыцця.
За фразай «школьнае харчаванне» стаіць здароўе нашых дзяцей. Па дадзеных валеолагаў, хваробы органаў стрававання ў дзяцей і падлеткаў займаюць 3-е месца. Таму важным фактарам захавання здароўя вучняў з'яўляецца арганізацыя правільнага харчавання не толькі дома, але і ў школе. Спецыялісты лічаць, што пагаршэнне здароўя дзяцей звязана з непаўнавартасным харчаваннем, гіпавітамінозамі, хімічнымі забруджваннямі навакольнага асяроддзя, адсутнасцю навыкаў і звычак здаровага ладу жыцця.
Здаровае харчаванне дзяцей
Арганізацыя правільнага харчаванне дзяцей – найважнейшы залог фарміравання здаровага арганізма. Пры арганізацыі дзіцячага харчавання неабходна памятаць, што яно павінна быць паўнавартасным, утрымоўваць у неабходных колькасцях вавёркі, тлушчы, вугляводы, мінеральныя рэчывы, вітаміны, ваду. У залежнасці ад узросту з ежай на працягу дня дзеці павінны атрымліваць энергію да 2000 ккал (дашкольнікі), 2100-3000 ккал (школьнікі), а таксама па 70 г бялкоў і тлушчаў, вугляводаў каля 280 г (дашкольнікі), а школьнікі 80-90 г бялкоў і тлушчаў і 320-420 г вугляводаў, а таксама асноўныя мінеральныя рэчывы : кальцый 900 мг -1200, фосфар 800-1200 мг, магній 200-400 мг, жалеза 10-18 мг, цынк – 8-15 мг, ёд - 0,1-0,15 мг. Штодзённая доза вітаміна «С» 50 мг для дашкольнікаў, 70 мг для школьнікаў. Шмат вітаміна «С» у шыпшынніку, абляпіху, салодкім перцы, чорнай парэчцы, цытрыне. Сілкаванне павінна быць разнастайным, з дастатковай колькасцю гародніны і садавіны. Усе выкарыстоўваныя харчовыя прадукты расліннага і жывёльнага паходжання павінны быць свежымі і дабраякаснымі, прыгатаванымі такім чынам, каб захавалася харчовая і біялагічная каштоўнасць прадуктаў. Пры падрыхтоўцы ежы перавагу варта аддаваць такім выглядам як запяканне, варэнне, падрыхтоўка на пару, варта пазбягаць абсмажванні прадуктаў. Меню дзяцей павінна змяшчаць мяса, яйкі, рыбу, малочныя і кісламалочныя прадукты, морапрадукты, бабовыя. Больш страў варта рыхтаваць са свежай зеляніны, гародніны, садавіны, ягад. Але пры гэтым трэба памятаць аб тым, што малако, сметанковае і алей, цукар, хлеб, крупы, мяса, гародніна, садавіна ў рацыёне дзяцей павінны прысутнічаць штодня, а іншыя прадукты (рыба, яйкі, сыр, тварог, смятана) можна даваць дзецям не кожны дзень. Чыпсы, вэнджаніна, кансервы не варта ўключаць у рацыён дзяцей, варта абмежаваць спажыванне прысмакаў. У якасці прысмакаў рэкамендуецца пасціла, зефір, мармелад, мёд, джэм, варэнне. З напояў - узвары, звараныя са свежай садавіны, сухафруктаў, сокі, пітную ваду, фруктовыя напоі, адвар шыпшынніка. Выключаюцца любыя газаваныя напоі. Не варта забываць і пра ваду, у суткі для дзіцяці неабходна каля паўтара літраў вады. Для дзіцячага арганізма асабліва важна паступленне такіх мінеральных рэчываў, як кальцый, фосфар, магній, якія спрыяюць звычайнаму развіццю касцяной тканіны і зубоў і адыгрываюць вялікую ролю ў працэсах крыватвору. Найбольшая колькасць мікраэлементаў і мінеральных рэчываў змяшчаецца ў малацэ і кісламалочных прадуктах, рыбе, яйках, бабовых (кальцый і фосфар), у хлебе, крупах, бабовых (магній). Жалеза змяшчаецца ў печані свіны і ялавічнай, аўсянай крупы, персіках, яечным жаўтку, рыбе, яблыках, зеляніне, разынках. На сняданак дзіцяці неабходна даваць кашы, яечныя ці тварожныя стравы, мяса, рыбу, гарбату ці кававы напой з малаком, хлеб з маслам, сырам. Абед павінен утрымоўваць агароднінную салату, мясны, курыны ці рыбны булён з гароднінай, крупамі, другая страва з мяса, птушкі ці рыбы з гарнірам і дэсерт у выглядзе кісяля, узвара, напоя, свежай садавіны ці ягад, фруктовага пюрэ. У падвячорак дзіця павінна выпіваць шклянку малака, кефіру, сыраваткі ці соку, з'ядаць печыва, садавіна. На вячэру лепш даваць агароднінныя ці крупяныя стравы. Чым разнастайней набор прадуктаў, якія ўваходзяць у меню, тым паўнавартасней задавальняецца запатрабаванне ў ежы. Інтэрвалы паміж прыёмамі ежы павінны быць не больш за 3,5-4 гадзін.
Урач-гігіеніст Е. Песенка
Урач-гігіеніст Е. Песенка
Арганізацыя харчавання
Двухтыднёвы зімова-вясновы рацыён
Аб павелічэнні грашовых норм расходаў на харчаванне навучэнцаў
Савет Міністраў Рэспублікі Беларусь 11 ліпеня 2022 года прыняў пастанову № 458 «Аб змяненні пастановы Савета Міністраў Рэспублікі Беларусь ад 27 красавіка 2013 г. № 317», якой з 15 ліпеня 2022 года прадугледжана павелічэнне грашовых норм расходаў на харчаванне навучэнцам на 9 - 13% у залежнасці ад віду ўстановы, часу знаходжання і ўзросту навучэнцаў.